Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu lahko pokličete g. Kokalja: 01-30-72-172

Izpostavljamo

Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije je na svoji korespondenčni seji potrdila, da se Zdravniška zbornica Slovenije vključi v zbiranje podpisov med člani zbornice za razpis zavrnitvenega referenduma. Za razpis referenduma o Zakonu o zdravstveni dejavnosti je potrebno do vključno 6. novembra zbrati 40 tisoč podpisov, zato vabimo člane, da elektronsko oddate svoj podpis za razpis zavrnitvenega referenduma, kar lahko storijo vsi državljani preko eUprave. Pogoja za oddajo e-vloge sta kvalificirano digitalno potrdilo in elektronski podpis.

Ustavno sporne točke


  • Omejitev svobode dela (49. člen URS), saj uvaja ZZDej  nesorazmerne omejitve zaposlenim zdravnikom v zvezi z delom pri drugih ponudnikih ter po eni strani zdravstveno dejavnost opredeljuje kot negospodarsko, za katero ne veljajo nobena pravila konkurenčnega prava, po drugi strani pa zakon praktično prepoveduje opravljanje »konkurenčnih storitev« pri drugih izvajalcih,
  • omejitev svobodne gospodarske pobude (74. člen URS) zasebnih izvajalcev, katerim je zakon naložil številne nesorazmerne obveznosti in omejitve ter predpisal nesorazmerne kazni, s poudarkom na omejevanju podjetniške pobude mladih zdravnikov, ki še 3 do 5 let po specializaciji ne bodo mogli začeti s samostojnim opravljanjem dejavnosti kot zasebni zdravniki,
  • kršitev osnovnega načela pravne države (2. člen URS), saj je zakon določanje pogojev za opravljanje dejavnosti prepustil podzakonskim aktom medtem ko lahko po načelu zakonitosti pogoje za opravljanje dejavnosti določa le zakon,
  • nedopustno retroaktivno poseganje v podeljene koncesije (155. člen URS) ter 
  • poseganje v zakonito ustvarjene presežke prihodkov nad odhodki (33. člen URS).Ko bo zdravstveni sistem razpadel, bo prepozno

26.10.2017
»Če imate svoje mnenje o ZZDej, vas sprašujem, ali tako menite zato, ker ste zakon preučili, ali zato, ker tako meni ministrica, predsednik vlade, ali preprosto zato, ker so ga potrdili poslanci? Ko bo zdravstveni sistem razpadel, bo prepozno,« je na današnji novinarki konferenci izpostavila dr. Zdenka Čebašek Travnik.

Preberite več


Odziv predsednice ZZS dr. Zdenke Čebašek - Travnik na izjavo Komisije za medicinsko etiko, posredovano medijem

23.10.2017
V ambulantah zasebnih zdravnikov so na voljo zgolj informacije o tem, da zbiranje podpisov poteka, na kakšen način je podpis mogoče oddati, in obrazci za oddajo podpisa.

Preberite več


Odgovor Varuha ministrici za zdravje glede zbiranja podpisov v podporo referendumu o ZZdej-K

23.10.2017
Objavljamo odgovor Varuha človekovih pravic, ki je 20. 10. 2017 ministrici sporočil, da doslej ni bil seznanjen z nobenim konkretnim primerom, v katerem bi posameznik zatrjeval poseg v njegove pravice zaradi zbiranja podpisov za razpis zakonodajnega referenduma v ordinacijah in še ni obravnaval kakšne tovrstne pobude.

Preberite več


Zbiranje podpisov v ambulantah - Odziv Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov na izjavo ministrice za zdravje

20.10.2017
V Strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (SZZZZS) so v petek v izjavi za javnost zapisali, »da odločno zavračajo namigovanja ministrice za zdravje, ki so jih navajali nekateri mediji, da naj bi se v nekaterih ambulantah zbirali podpisi v podporo referendumu, kar naj bi bilo NEETIČNO dejanje.

Preberite več


Ali naj člani zbornice sodelujemo pri referendumskih opravilih

20.10.2017
Nedavno sprejeta novela Zakona o zdravstveni dejavnosti (ZZDej) na takšno vprašanje ne daje odgovora. O negativnih spremembah, ki jih prinaša, vodstvo zbornice redno obvešča svoje člane in vso javnost ter na ta način omogoča, da se bo vsakdo lahko odločil, ali bo prispeval svoj podpis za razpis referenduma ali ne.

Preberite več


Če bo referendum o ZZDej razpisan, se bo ZZS prijavila kot organizator referendumske kampanje

17.10.2017
Osrednje vprašanje, okrog katerega poteka osebno odločanje glede novele Zakona o zdravstveni dejavnosti, je, ali kdo od zdravnikov in zobozdravnikov verjame, da bo ta novela kakorkoli izboljšala dostopnost do kakovostnih zdravstvenih storitev.

Preberite več


Ustavno sporne točke Zakona o zdravstveni dejavnosti

12.10.2017
Na vprašanja časopisa Delo je pravna služba Zdravniške zbornice Slovenije v tem tednu pojasnila, da v kolikor bo novela Zakona o zdravstveni dejavnosti stopila v veljavo, bo zbornica pred ustavnim sodiščem uveljavljala naslednje kršitve:

Preberite več